Δελτίο Τύπου Σ.Ε.ΣΥ.Γ.Γ.Υ (Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Γενικής Γραμματείας Υποδοχης)

by LerosReport

Οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουν συμβάλει από το 2015 στην διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος με αυταπάρνηση και ζήλο. Δηλώσαμε παρόντες στις μαζικές αφίξεις των τελευταίων χρόνων, καταγράφοντας και ταυτοποιώντας χιλιάδες Πολίτες Τρίτων Χωρών και γίναμε κυριολεκτικά το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την διαδικασία Υποδοχής τους. Τα δυο τελευταία χρόνια, εν μέσω πανδημίας και με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιάς, συμβάλαμε αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, μεταβάλλοντας για πρώτη φορά από το 2016, τον μεταναστευτικό χάρτη της Χώρας μας προς το καλύτερο, ακολουθώντας και
στηρίζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ως εργαζόμενοι σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και σχετικά άγνωστο μέχρι πριν από μια πενταετία τομέα, είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλες τις δομές, ανά την ελληνική επικράτεια, με εμπειρία, τεχνογνωσία και διάθεση, έτοιμοι για οποιαδήποτε νέα πρόκληση παρουσιαστεί.
Όλο αυτό το διάστημα, εργαζόμαστε χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά κονδύλια, σε αντίθεση, με φαινόμενα «εισαγωγής» εργαζομένων, στο όνομα έκτακτων αναγκών, με κανόνες αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια εργασιακού δικαίου. Τέλος, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για προκήρυξη μονίμων θέσεων στο Υπουργείου
μας, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα, η Πολιτική ηγεσία να αναγνωρίσει το έργο και την συνεισφορά μας και να τιμήσει αυτό που τόσα χρόνια κάναμε, να φυλάμε «Θερμοπύλες» στα σύνορα της Χώρας μας.
Διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην εργασία, με οποιοδήποτε σχέση εργασίας, τη μετάβαση μας σε νέο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την πρόταξη μας στις μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο, την αναγνώριση της πολυετούς εμπειρίας μας στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει και άλλα Υπουργεία έχουν ήδη εφαρμόσει.
Είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς έχει προαποφασιστεί
ουσιαστικά με συγκεκριμένη λήξη, η έξοδος και η αντικατάσταση μας πιθανώς είτε με ανειδίκευτο είτε με μη επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό , ενώ το Υπουργείο μας συνεχίζει να έχει υπηρεσιακές ανάγκες ειδικά στην Υποδοχή και στην Ένταξη των αιτούντων Άσυλο.
Καλούμε τέλος, την ηγεσία του Υπουργείου, να προβεί σε ανάκληση του από 01/06/2021 εγγράφου της Νομικού συμβούλου και των διευκρινήσεων αυτού, καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο έχει διχάσει την κοινή γνώμη.
Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και στο πλάϊ όλων των μονίμων και συμβασιούχων συναδέλφων μας, καλλιεργώντας σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Σ.Ε.ΣΥ.Γ.Γ.

Σχετικά Άρθρα