ΕΦΥΓΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

by LerosReport

Μία εμβληματική προσωπικότητα του νησιού μας, ένα ξεχωριστός επιστήμονας , καλλιτέχνης και λαμπρός πατριώτης, ο Γιώργος Μ. Καμπούρης, δεν πια κοντά μας. Άνοιξε τα φτερά του για το ταξίδι στην αιωνιότητα τις πρωινές ώρες της 22ας Ιανουαρίου σκορπώντας απέραντη θλίψη σε συμπατριώτες. γνωστούς και φίλους.

Το νησί μας έχασε ένα ακόμη διαλεχτό παιδί του.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1930 από Λεριούς γονείς, φοίτησε στη Γαλλική και την Αμπέτειο Σχολή και μετά την ολοκλήρωση των Γυμνασιακων του σπουδών πήγε στο Παρίσι και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ειδική Αρχιτεκτονική Σχολή απ όπου και αποφοίτησε το 1957.Τότε εγκαταστάθηκε στις Κάννες όπου και ίδρυσε δικό του γραφείο που ανέλαβε και εκτέλεσε πολλά έργα σε Γαλλία, Ελβετία και Γερμανία.

Το 1975 επέστρεψε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την μονωδό της Λυρική σκηνής Νινόν Δημητριάδου και εγκαταστάθηκε στο πατρικό αρχοντικό του στην Αγ. Μαρίνα.Εδώ δεν έμεινε αδρανής. Αγωνίστηκε για την διατήρηση και διάσωση της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς του νησιού, άσκησε την αρχιτεκτονική του σε πολλά κτιριακά του δημιουργήματα , υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Λέρου Άρτεμις και το Νοέμβριο του 1993 προσέφερε την μελέτη και εκτέλεση του Μνημείου Παλαιών Πολεμιστών στην πλατεία του ξενοδοχείου Λέρος στο Λακκί. Το 1995 κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Λέρου με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Ένωσις Λέρου. Το τελευταίο διαστημα λόγω προβλημάτων υγείας έμενε στην Αθήνα. Στο νησί είχε την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων όλων που θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη. Καλό και γαλήνιο να είναι το ταξίδι σου Γιώργο.

Κώστας Πάχος

Σχετικά Άρθρα