ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Ν. Σαντορινιός: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφανείς και σκοτεινές επιχορηγήσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν το μισό μισθό τους για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας»

by LerosReport

έτσι ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχουν πλοία για να κάνουν δρομολόγια στα νησιά και για να δουλεύουν οι ναυτικοί μας».

«Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένα νέο ακτοπλοϊκό δίκτυο, ειδικά για αυτή την περίοδο της κρίσης, το οποίο θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συγκοινωνία στα νησιά, κατά κύριο λόγο για την μεταφορά των προϊόντων. Επίσης προτείνουμε να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μέρες που διανύουμε και που θα δίνει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν γραμμές, οι οποίες κανονικά δεν θεωρούνται άγονες. Τέλος, όπως σημειώνεται στις ανακοινώσεις μας πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις ναυτικών και τις αποδρομολογήσεις πλοίων. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ναυτεργασία και τα νησιά θα υποστούν σημαντικά πλήγματα».

Ασαφείς και χωρίς να λύνουν προβλήματα οι πρωτοβουλίες του ΥΝΑΝΠ

«Οι προτάσεις του ΥΝΑΝΠ είναι ασαφείς και δεν αποτελούν μέρος ενός συνολικού συνεκτικού σχεδιασμού. Πως θα διαμορφωθεί και με ποια κριτήρια το ακτοπλοϊκό δίκτυο μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Ποια οι ελάχιστες προϋποθέσεις; Όλα αυτά είναι ζητήματα που το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει συζητήσει σε τους εμπλεκόμενους φορείς και να προβεί συγκεκριμένες ενέργειες, κάτι που δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα».

Έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και στην ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών

«Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το χειρότερο όμως είναι πως οι νησιωτικές περιοχές και η υγειονομική τους κάλυψη δεν εμπεριέχονται καν στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στα νησιά, όπως είναι τα Αγροτικά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα, τα ΠΠΙ, κτλ, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε στελέχωση, υλικά προστασίας και σε υγειονομικό υλικό. Μάλιστα, σε κάποιες ακριτικές περιοχές παρατηρήθηκε και το φαινόμενο να κλείνουν Ιατρεία και οι γιατροί να μετατίθεται για την ενίσχυση Νοσοκομείων. Επιπλέον, υπάρχει μόνο μια κάψουλα για τη μεταφορά ασθενών με αεροδιακομιδή που σημαίνει ότι το πολύ να μεταφερθούν μέσα σε ένα 24, 2 μόνο άνθρωποι από όλο το Αιγαίο».

«Τα νησιά είναι ανοχύρωτα και πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την πιθανή αντιμετώπιση κρουσμάτων και σε αυτά».   

Ανησυχίες των μικρών νησιών σχετικά με την μετακίνηση πληθυσμών προς αυτά

«Κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες των Δημάρχων των μικρών νησιών σχετικά με τη διάδοση του ιού σε αυτά και την ανάγκη που έχουν για θωράκιση των τοπικών κοινωνιών από πιθανά κρούσματα και προτίθεμαι να καταθέσω άμεσα σχετική ερώτηση. Κύριος όμως γνώμονας για αυτό το θέμα είναι η διασφάλιση της μεταφοράς εμπορευμάτων στα νησιά».

Για την παραχώρηση μέρους του μισθού των βουλευτών

«Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ζητά από τους βουλευτές, σε εθελοντική βάση, να δώσουν το μισό του μισθού τους για την αντιμετώπιση της Κρίσης. Ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι μια υποχρεωτική ρύθμιση που θα δεσμεύει τους βουλευτές και άλλους στην παραχώρηση του μισού μισθού για διάστημα τριών μηνών».

«Διαφωνούμε στην κατάθεση αυτών των χρημάτων στον Ειδικό Λογαριασμό για Αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Από αυτόν τον λογαριασμό, το τελευταίο διάστημα, έχουμε δει να χρηματοδοτούνται πράγματα και θαύματα και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες».

«Η πρόταση μας μάλιστα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα είναι να κατατεθούν αυτά τα χρήματα σε ένα Ταμείο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Υγείας της χώρας έτσι ώστε να αγοραστούν μάσκες και υγειονομικά υλικά για τα Νοσοκομεία μας και να βοηθηθούν ουσιαστικά οι γιατροί μας που τώρα δίνουν την κρίσιμη μάχη. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε σε αυτή την Κρίση όμως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδιαφανείς και σκοτεινές επιχορηγήσεις».

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment