ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΕΡΟΥ για τα πεπραγμένα της νέας Διοίκησης του Κ.Θ.Λ.

by LerosReport

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΕΡΟΥ

Λέρος, 18 Φεβρουαρίου 2021

Με αφορμή την δημοσιοποίηση των πεπραγμένων του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου-Κέντρου Υγείας Λέρου για την περίοδο Ιανουάριος 2020-Ιανουάριος 2021, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέρου ανακοινώνει τα εξής: Είναι γνωστό ότι η εκάστοτε Διοίκηση του Κ.Θ.Λ. είναι η συνέχεια της κάθε προηγούμενης Διοίκησης και πολλά από τα έργα που υλοποιούνται από τη νέα Διοίκηση έχουν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη.

Η προηγούμενη Διοίκηση, όταν ανέλαβε τον Μάϊο του 2016 παρέλαβε ένα Νοσοκομείο και ένα Κρατικό Θεραπευτήριο με μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες, έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων γιατρών, με ασυντήρητη κτιριακή υποδομή και πεπαλαιωμένο ελλιπή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με έντονο το πρόβλημα της προμήθειας ιατρικού οξυγόνου κλπ., προβλήματα με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών της Λέρου, αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Όμως, με την υποστήριξη της 2ης ΔΥΠΕ και την στήριξη του Υπουργείου Υγείας, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πολιτείας για καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, μετά από θητεία 3,5 ετών υπό την καθοδήγηση της Διοικήτριας κ. Ελένης – Λήδας Σαρίκα, η προηγούμενη Διοίκηση παρέδωσε ένα αναβαθμισμένο Οργανισμό όσον αφορά την αντιμετώπιση πολλών και ποικίλων προβλημάτων, τόσο στη στελέχωση και λειτουργία του Κ.Θ.Λ., όσο και στις παλιές και ασυντήρητες για πολλά χρόνια υποδομές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού, εργατοτεχνικού και παραϊατρικού προσωπικού, συνολικά 105 ατόμων.

– Συντήρηση των πολυάριθμων κτιρίων του Κ.Θ.Λ.

-Επισκευή του ισογείου του ΤΑΜΕΑ [πρώην ΠΙΚΠΑ],

-Ανακαίνιση όλων των κλινικών του Νοσοκομείου: με τοποθέτηση νέων δαπέδων των κλινικών, με αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα, με τοποθέτηση συστημάτων φωτισμού και οξυγόνου [κονσόλες] σε όλα τα κρεβάτια των κλινικών του Νοσοκομείου, με τοποθέτηση νέων κεντρικών μονάδων Ψύξης

– Θέρμανσης και με ελαιοχρωματισμό των κλινικών.

-Προμήθεια και εγκατάσταση του Αξονικού Τομογράφου για πρώτη φορά στο νησί μας,

-Προμήθεια και εγκατάσταση του Ψηφιακού Μαστογράφου,

-Προμήθεια και εγκατάσταση του νέου Ψηφιακού Ακτινολογικού Συστήματος.

-Προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων για τον εξοπλισμό του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Χειρουργείου, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, της Μαιευτικής Κλινικής, της Καρδιολογικής Κλινικής, του Φυσιοθεραπευτηρίου, της Παιδιατρικής Κλινικής, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και άλλων νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου.

-Κατασκευή και εξοπλισμός του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών [ΤΕΠ], ένα μεγάλο επίτευγμα που αναβαθμίζει το Νοσοκομείο μας, και που αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Σπύρου Γκιουζέππου.

-Εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Οξυγόνου στο Νοσοκομείο μας, που έλυσε ένα τεράστιο πρόβλημα προμήθειας οξυγόνου, κρίσιμο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών συμπολιτών μας.

-Ολοκλήρωση του συστήματος ύδρευσης με πόσιμο νερό στις δομές μας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα Λέπιδα.-Επισκευή του Αποχετευτικού δικτύου στα Λέπιδα.

Και πληθώρα έργων που έγιναν και που, κατά γενική ομολογία, έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα του Νοσοκομείου και των δομών υγείας και έχουν βελτιώσει αισθητά την λειτουργία τους.

Χαιρετίζουμε τις ενέργειες της νέας Διοίκησης του Κ.Θ.Λ. όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας του covid 19 και την οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος, στα πλαίσια των κεντρικών κατευθύνσεων, καθώς και τις προσλήψεις του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος, πολλές από τις οποίες ειδικότητες γιατρών, όπως του ακτινολόγου, της ΩΡΛ, του Οδοντιάτρου, της αναισθησιολόγου και του ουρολόγου είχαν ήδη προκηρυχθεί από την προηγούμενη Διοίκηση.

Είναι σημαντική η εν εξελίξει ανακαίνιση του αιθρίου του Νοσοκομείου και θα πρέπει να ακολουθήσει η επισκευή του χειρουργείου. Για το έργο αυτό ήδη από το 2018 υπήρξε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, ύψους 200.000€, που είχε μάλιστα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου μας του 2018, και υλοποιείται τώρα. Ένα μικρό μέρος της παραπάνω χρηματοδότησης, ευρώ 40.000, διατέθηκε για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του χώρου του Νοσοκομείου και των Λεπίδων. Η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε προς ένταξη σε ΕΣΠΑ προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά ολόκληρο το Κ.Θ.Λ. [Νοσοκομείο και Λέπιδα] και αναμένεται η υλοποίησή της.

Εξαγγέλθηκε διθυραμβικά προ μηνών η έναρξη εκτέλεσης χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο, δίκαιο και σοβαρό αίτημα της λεριακής κοινωνίας που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται για τις ανοσοθεραπείες από την προηγούμενη Διοίκηση.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία της Λέρου, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της υλοποίησης αυτού του προγράμματος, που όπως γνωρίζουμε ακόμη εκκρεμεί η εφαρμογή του.

Δεν απέφυγε, δυστυχώς, η νέα Διοίκηση ενέργειες με γνώμονα πολιτικά και κομματικά κριτήρια, όπως η πρόσληψη επικουρικής βιοπαθολόγου, καθώς και άλλες προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών, που μετακινήθηκαν εκτός Λέρου, ενώ επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου μας.

Επίσης η νέα Διοίκηση, εν μια νυκτί, υποβάθμισε την Διευθύντρια του Νοσοκομείου κ. Νικολαϊδου Αικατερίνη σε υποδιευθύντρια και τοποθέτησε στη θέση αυτή το γνωστό στέλεχος της Ν.Δ., πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. κ. Τσαχουργιαννίδη Αναστάσιο, ο οποίος με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ταυτόχρονα την ιδιότητα του ελεγκτή και του ελεγχόμενου. Νόμιμο?

Πάντως η τόση συγκέντρωσης εξουσιών σε ένα κομματικό στέλεχος είναι ηθικά και δεοντολογικά ανορθόδοξη.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί μας είναι προς όφελος του λαού της Λέρου και ευχή όλων μας.

Σαν οργάνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λέρου δηλώνουμε πως θα είμαστε σταθερά κοντά σε όλους τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου μας, θα ακούμε τα αιτήματά τους, θα τα επεξεργαζόμαστε και θα προωθούμε λύσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, για την προάσπιση της υγείας του λεριακού λαού και για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας όλων των συμπολιτών μας.

Η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΛΕΡΟΥ

Σχετικά Άρθρα