ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ρεύματος»

by LerosReport

Την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την ελάφρυνση του κόστους αυτού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τη ΔΕΗ και από τους ιδιώτες παρόχους, ιδίως την περίοδο αυτή της πανδημίας που διανύουμε, ζήτησαν σε ερώτηση τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα, αν και η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λήψης εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε την παροχή έκτακτων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης καταναλωτών της ΔΕΗ, οι βουλευτές όμως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν αυτά είναι αρκετά καθώς, την ώρα που η Κρίση της πανδημίας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια οικονομική κρίση που πλήττει τον εργαζόμενο κόσμο, το πραγματικό τους αντίκρισμα σε χρηματικές ελαφρύνσεις είναι ουσιαστικά μηδαμινό.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης αναφορικά με την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος είναι άδικα για τους μικρούς καταναλωτές και το μόνο που κάνουν είναι να ευνοούν τις μεγάλες καταναλώσεις.

Αναλυτικά:

  • Η έκπτωση 8% αφορά καταναλωτές άνω των 70 ετών και άτομα με μηχανική υποστήριξη που όμως δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Τιμολόγιο). Αυτά με βάση εκτιμήσεις, αφορούν μικρό αριθμό καταναλωτών, ούτε καν 10.000 και άρα ο αντίκτυπός στην κοινωνία είναι σχεδόν ελάχιστος.
  • Η έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2000 kWh, αφορά το επόμενο τρίμηνο που ξεκίνησε από 26/03/2020. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες οι καταναλώσεις των νοικοκυριών δεν θα είναι αισθητά αυξημένες και άρα το μέτρο είναι δώρο άδωρο. Άδωρο όμως δεν θα είναι για όσους έχουν σταθερά κατανάλωση άνω των 2000 kWh οι οποίοι είναι αυτοί με τις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες.
  • Η κατάργηση της πάγια χρέωσης, μετά και τις μειώσεις που επιτεύχθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 16 ΕΥΡΩ ανά έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλεια των καταναλωτών, από αυτό το μέτρο, για ένα τρίμηνο δεν υπερβαίνει δηλαδή τα 4€ ανά καταναλωτή.
  • Η έκπτωση των 5 ΕΥΡΩ ανά ηλεκτρονικό λογαριασμό, μπορεί να φαίνεται σαν θετικό μέτρο που θα συμβάλλει την στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, όμως θεωρείται άδικο, αφού δεν λαμβάνει καμιά ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές εκείνους που δεν έχουν τα μέσα ή τις κατάλληλες δεξιότητες για να ενταχθούν στο κίνητρο αυτό.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, εκτός του ότι τα μέτρα δεν επαρκούν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι υπάρχουν και τεράστιες ελλείψεις στις προβλέψεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Ειδικότερα:

  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη ναι μεν η λειτουργία, στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρούν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για πάγιες ανάγκες, αφού οι καταναλώσεις αυτών των επιχειρήσεων, εκ των πραγμάτων, δεν θα φθάσουν τα 2000kWh το τρέχον τρίμηνο.
  • Παρά την επικοινωνιακή «καταιγίδα» του Υπουργείου Ενέργειας, παρότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2020 έχουν υπολογισθεί κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και παρά του ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε αναγγείλει ότι σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα εκπονήσει σχέδιο για την ενεργειακή φτώχεια, εντούτοις ουδεμία ενέργεια ή πρόβλεψη έχει υπάρξει για την κάλυψη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν, λόγω και αυτής της Κρίσης να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθείμέχρι σήμερα δεν προκύπτει καμία πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ώστε να μην γίνει διακοπή ηλεκτρικής σύνδεσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας και στήριξης των νοικοκυριών ανέργων ή εργαζόμενων, που οι επιχειρήσεις τους υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να λειτουργούν και δεν είναι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment