ΔΤ Στην Τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμμετείχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς με αντικείμενο τα κτιριακά θέματα των Δικαστικών Μεγάρων και των Κτηματολογίων σε Ρόδο και Κω.

by LerosReport

Στην Τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμμετείχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς με αντικείμενο τα κτιριακά θέματα των Δικαστικών Μεγάρων και των Κτηματολογίων σε Ρόδο και Κω.
Στην τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ν.Α κ. Γ. Χατζημάρκου και του γ.γ. του Υπουργείου δικαιοσύνης κ. Π. Αλεξανδρή, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, ο Δήμαρχος Ρόδου Α. Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, Β. Περίδης και Ε. Χατζηάμαλλος αντίστοιχα,ο κτηματολογικός Δικαστής Ρόδου κ. Δ.Χαραλαμπάκης, η Διευθύντρια Κτηματολογίου Ρόδου Η. Βασιλειάδη, ο Διευθυντής Κτηματολογίου Κω-Λέρου Α. Στεφάνου και ο Διευθυντής Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, Π. Τριανταφύλλας.,
Αρχικά συζητήθηκε η πρόταση του Δημάρχου Ρόδου για προσωρινή μεταστέγαση του Κτηματολογίου σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου στο παλιό νοσοκομείο και η διαδικασία που απαιτείται.
Ο κ. Παππάς με τη σειρά του τόνισε την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του κτηματολογίου Ρόδου, διότι η λειτουργία του συνδέεται άμεσα με την οικονομία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και νομικά ζητήματα. Πρέπει να δοθεί δυνατότητα να εξυπηρετούνται τουλάχιστον οι επείγουσες εργασίες, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του. Δεδομένου του όγκου των εγγράφων του κτηματολογίου και της ευαισθησίας τους θα πρέπει, εφόσον γίνει μετεγκατάσταση να είναι σε κατάλληλο χώρο και να γίνει άπαξ και όχι προσωρινά.
Επιπλέον ο κ. Παππάς πρότεινε στον γεν. γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των προθεσμιών των αγωγών , κυρίως της νέας τακτικής διαδικασίας ,που έχουν άμεση σύνδεση με το κτηματολόγιο Ρόδου, για το διάστημα που αυτό έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
Όσον αφορά το δικαστικό μέγαρο Ρόδου πρότεινε τη ρεαλιστική και πιο σύντομη χρονικά λύση της διαμόρφωσης των υπαρχόντων δικαστικών κτιρίων και τη δημιουργία δικαστικού πάρκου στο χώρο της πυροσβεστικής Ρόδου , η οποία θα μετεγκατασταθεί σε νέο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Το δε Διοικητικό Πρωτοδικείο, να μεταφερθεί στο κτίριο της παλιάς στρατολογίας που θεωρείται ιδανικό και ανήκει στην ΕΤΑΔ και αν χρειαστεί να αγοραστεί από το ΤΑΧΔΙΚ για να στεγαστεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Οι προαναφερόμενες δικαστικές υπηρεσίες λόγω του σημαντικότατου χαρακτήρα τους, πρέπει να λειτουργούν ακώλυτα και απρόσκοπτα σε ασφαλή κτίρια, λειτουργικά και προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ. Παράλληλα συνδέεται η λειτουργία τους με άλλες υπηρεσίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον όμως αποτελούν και οικονομικό πνεύμονα και είναι ευκαιρία για την δημιουργία του δικαστικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, που θα λύσει το πρόβλημα στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών και επιπρόσθετα θα λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας του νησιού.
Για το νησί της Κω αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις που αφορούν την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου από το ΤΑΧΔΙΚ και την προβλεπόμενη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου Κω στους πρώην χώρους της 80ΑΔΤΕ. Επίσης πληροφόρησε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μηχανικού στο κτηματολόγιο Κω.

Σχετικά Άρθρα