Ν. Σαντορινιός: Είναι εξοργιστικό οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρόδου να δουλεύουν χωρίς τις επαρκείς ποσότητες γαντιών και μασκών προστασίας

by LerosReport

Ενημερωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός την Δευτέρα 5/10. Είναι η δεύτερη επίσκεψη που ο ίδιος πραγματοποιεί στο ΓΝΡ αυτές τις μέρες, αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον Διοικητή και την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ενώ, παράλληλα, απέστειλε Κοινοβουλευτική Ερώτηση (28/9) προς τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με τις επικίνδυνες ελλείψεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Ρόδου και την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών.

«Είναι σα να βρισκόμαστε σε έναν συνεχή πόλεμο. Η αυτοθυσία έχει τα όριά της, πλέον βιώνουμε την εκμετάλλευση αυτής της αυτοθυσίας». Αυτή είναι η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου όπως ακριβώς εκφράστηκε στην συζήτηση που είχε ο  Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί τους.

Τα προβλήματα που οξύνονται δραματικά, μέρα με τη μέρα, στο εργασιακό δυναμικό του ΓΝΡ, ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του βουλευτή και του Συλλόγου. Πρόκειται για πολυάριθμα προβλήματα που διογκώνονται, όπως καταδείχθηκε, αφενός από την υποστελέχωση σε όλους τους εργασιακούς τομείς -ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό, τεχνικό και άλλο προσωπικό- και αφετέρου από την τεράστια έλλειψη σε υλικά υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων.

Η χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε, το «τυπικά είναι σα να λειτουργεί το μισό Νοσοκομείο», αποδομεί εκ βάθρων τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Δωδεκανήσου είναι απελπιστική.

Ως ελάχιστα παραδείγματα της σημερινής κατάστασης, το ΓΝΡ λειτουργεί με έλλειψη περί των 260 ατόμων υπολογίζοντας μόνο το νοσηλευτικό και παρασκευαστικό προσωπικό, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι τραυματιοφορείς ενώ αρκετοί συμβασιούχοι βλέπουν την έξοδο στο τέλος του χρόνου αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων δεν επέρχεται μόνο με την σωματική και ψυχική τους κόπωση και τον εξαντλητικό φόρτο εργασίας και υπερεφημέρευσης, αλλά και από την τραγική έλλειψη μασκών και γαντιών για την προστασία τους. Αν και οι ανάγκες σε αναλώσιμα, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οι ελλειμματικές προμήθειες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με απλές μάσκες ακόμα και σε ύποπτα περιστατικά που εξετάζονται για covid-19 ή να αναζητούν γάντια για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, δεν υφίσταται ποιοτικός επιστημονικός έλεγχος ενώ, όπως έγινε και με πρόσφατο περιστατικό, χωρίς την απαραίτητη προστασία, ένα κρούσμα μπορεί να βγάλει νοκ-άουτ μια ολόκληρη κλινική εφόσον γιατροί και νοσηλευτές βγουν σε αναρρωτική άδεια (καραντίνα). 

Παρόλες τις καταγγελίες και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας, που δίνουν καθημερινά μάχη για την ζωή των ασθενών αλλά και τη δική τους, τίποτα δεν έχει γίνει για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κατάρτιση ενός στρατηγικού κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου. Υπάρχει ζήτημα πλήρωσης και αναπλήρωσης των εργαζομένων, υπάρχει ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων με νέες προσλήψεις και επαρκή μέσα προστασίας, επείγει η διασφάλιση της εργασιακής μονιμοποίησης των ανθρώπων του ΕΣΥ. Η Κυβέρνηση παίζει στα ζάρια την Δημόσια Υγεία, φτάνουν πια οι fake εξαγγελίες και η άρνηση στα πιο αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών. Ιδιαίτερα τα νησιά μας, εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, στηρίζονται μόνο στον γενναίο μόχθο  των εργαζομένων των Δημόσιων Δομών Υγείας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «σηκώνουμε το γάντι» για άμεση θωράκιση και ενίσχυση των Νοσοκομείων μας. Αυτό ακριβώς το γάντι που λείπει στις βάρδιες των υγειονομικών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment