Ν. Σαντορινιός:Οι αλιείες, οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί των νησιών βρίσκονται σε απόγνωση

by LerosReport

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συζητείται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου εγκάλεσε την Κυβέρνηση για την απουσία λήψης μέτρων για τον πρωτογενή τομέα και μετέφερε την απόγνωση των παραγωγών και των αλιέων των νησιών.

Ξεχασμένος και υποβαθμισμένος ο πρωτογενής τομέας των νησιών

«Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα Δωδεκάνησα μια μεγάλη και σημαντική τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα των νησιών. Η συζήτηση ήταν πράγματι εξαιρετικά αποκαλυπτική καθώς φάνηκε ότι τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι γεωργοί έχουν εξαιρεθεί πλήρως από το έκτακτο επίδομα στήριξης που έδωσε η Κυβέρνηση. Ενώ, μόνο το 50% των αλιέων, παράκτιας αλιείας έχει επιδοτηθεί,δεδομένου ότι πολλοί ΚΑΔ έχουν εξαιρεθεί. Αλλά και από τους επιδοτούμενους ΚΑΔ απουσιάζουν οι περιπτώσεις συνιδιοκτησίας».

«Στην περίπτωση των νησιών, και ιδίως στα Δωδεκάνησα, φαίνεται καθαρά το ανύπαρκτο σχέδιο της Κυβέρνησης για σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα. Η κρίση που η πανδημία έφερε στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς, έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο, με το σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο. Επιπλέον, η Κυβέρνηση αγνοεί την πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης έχει καταθέσει, ώστε τα αδιάθετα προϊόντα να απορροφούνται για τις ανάγκες των κρατικών δομών, όπως Νοσοκομεία, Στρατόπεδα, κα. και με κριτήριο την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής».

«Οι γεωργοί έσπειραν εγκαίρως τη σοδειά τους, αλλά τα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν. Η σεζόν χάθηκε. Τώρα που χρειάζεται να καλλιεργήσουν και πάλι δεν έχουν ρευστότητα. Τι απαντά η Κυβέρνηση σε αυτούς τους ανθρώπους; Πως θα τους βοηθήσει;».

Παντελής απουσία προτάσεων για τον παραγωγικό τομέα στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σχεδιασμό για την παραγωγική αναδιάρθρωση που χρειάζεται η χώρα, ιδίως αυτές τις στιγμές κρίσης. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στο «πολυαναμενόμενο» πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε παντελώς ο πρωτογενής τομέας και οι πολιτικές για τη στήριξή του. Ο κλάδος ζητάει απαντήσεις και εσείς οφείλετε να τις δώσετε».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment