Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Παραδέχτηκε το λάθος του ο σταθμάρχης

by LerosReport

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης Λάρισας επισύρουν ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Έκανα λάθος και έστειλα το επιβατικό τρένο στην ίδια γραμμή με το εμπορικό που ερχόταν από Κατερίνη», δήλωσε σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο σταθμάρχης που έχει συλληφθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες θα προσαχθεί την Πέμπτη (2/3) στον ανακριτή. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Ακόμη, σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη στο liveblog του CNN Greece

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Ακόμη, με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης.

Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Επίσης, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, οι έρευνες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα και προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να βρεθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες της πρωτοφανούς τραγωδίας, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνα «ανοίγει» και σε πρόσωπα πέρα από το σταθμάρχη.

Συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης

Η τραγωδία στα Τέμπη με τη φονική σύγκρουση των τρένων έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό επισήμως από το ΕΚΑΒ υπάρχουν 38 νεκροί και 17 σακούλες με ανθρώπινα μέλη στο Γεν. νοσοκομείο της Λάρισας. Σύμφωνα με άλλη επίσημη πηγή, υπάρχουν 39 σοροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, εκ των οποίων πριν λίγο, αναγνωρίστηκε ένας άνθρωπος.

«Αυτή τη στιγμή ξεκίνησε μια διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τους συγγενείς και ακολουθείται μια διαδικασία είτε φυσικής αναγνώρισης είτε αναγνώρισης DNA», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς και επίσης προέχει η περίθαλψη των ασθενών καθώς και το να γίνει ταυτοποίηση των ανθρώπων» συμπλήρωσε. Παράλληλα υπάρχει και ένας αριθμός 35 αγνοουμένων.

Αμείωτη η προσπάθεια των συνεργείων διάσωσης

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες όλων των διασωστικών ομάδων στο σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι προσπάθειες εκτός από το πρώτο και δεύτερο βαγόνι που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, επικεντρώνονται και στο τρίτο βαγόνι.

Τα σωστικά συνεργεία όσο επίσης και συγγενείς που περιμένουν ένα χαρμόσυνο μήνυμα, ένα χαρμόσυνο νέο μέσα από τα συντρίμμια και τις άμορφες λαμαρίνες ζουν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολες στιγμές.

Δεκάδες πυροσβέστες και ειδικοί τεχνικοί κόβουν τις λαμαρίνες για να μπορέσουν να κάνουν αποκόλληση των τμημάτων, και να τα απομακρύνουν με την βοήθεια γιγαντιαίων γερανών από το σημείο έτσι ώστε οι πυροσβέστες να προχωρήσουν περισσότερο στο εσωτερικό των βαγονιών. Επί τόπου βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με διασώστες που συνδράμουν στις προσπάθειες.

Υπάρχουν μέταλλα που έχουν λιώσει και παντού βρίσκονται διάσπαρτα μεταλλικά αντικείμενα και εξοπλισμός από την σφοδρή σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Τα βαγόνια μετακινήθηκαν κατά τέτοιο τρόπο, εικόνες που μόνο στον κινηματογράφο έχουν δει οι πολίτες.

Στην αμαξοστοιχία για Θεσσαλονίκη υπήρχαν κυρίως νέοι που κατάφεραν να σώσουν και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που ήταν στην ίδια αμαξοστοιχία και την ώρα της σύγκρουσης κάποιοι μπορεί να κοιμόταν, ενώ αρκετοί βρισκόταν και στο κυλικείο που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών. Στο σημείο του δυστυχήματος υπήρχαν νωρίς το μεσημέρι και γονείς που περίμεναν και παρακολουθούσαν τις διαδικασίες εντοπισμού και διάσωσης.

ΠΗΓΗ: CNN.GR

Σχετικά Άρθρα