Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εικόνα συμμόρφωσης στην πρεμιέρα – Νέες διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις

by LerosReport

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Όσο πιο αυστηρά τα μέτρα, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν» είπε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας – Τι ισχύει για γονείς με ανήλικα τέκνα και τη λειτουργία του δημοσίου – Τέλος στη σύνδεση κάθε μορφής με Τουρκία – Περίπου ένα εκατ. μηνύματα δέχθηκε το 13033 την πρώτη μέρα, σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας

Ανακούφιση στην ειδική ομάδα των Λοιμωξιολόγων υπό τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν οι θετικές αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών στην πρεμιέρα της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, μειώνοντας δραστικά τον ορίζοντα μετάδοσης του κορωνοϊού. «Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου είναι ενθαρρυντικά, η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις οδηγίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινήσεις, έχοντας σταχυολογήσει επιμέρους ζητήματα που παρουσιάστηκαν στις πρώτες ώρες εφαρμογής του μέτρου.

Με ραντεβού το δημόσιο

Το τέμπο στις ημέρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις δίνει το ελληνικό δημόσιο, καθώς το διάστημα αυτό οι δημόσιες υπηρεσίες θα υποδέχεται το κοινό μόνο σε «εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις» και κατόπιν ραντεβού των πολιτών που θα έχει οριστεί είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) είτε με επιστολή του εξυπηρετούμενου πολίτη προς την υπηρεσία.

Δηλώσεις Χαρδαλιά 23/3

Νέες οδηγίες

Επιπρόσθετα, αναλυτικές οδηγίες για εννέα περιπτώσεις μετακινήσεων παρείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επαναλαμβάνοντας ότι το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα (οδηγός και συνοδηγός), ενώ στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή επιτρέπεται η συνύπαρξη τριών επιβατών – συγγενών α’ βαθμού.

Ειδικότερα, για μετακινήσεις λόγω μετάβασης στην εργασία:

· Εάν ο εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.

· Για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

· Οι οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.

· Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.

· Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

· Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.

· Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.

apagoresfsi-kikloforias-1

Μετακινήσεις εκτός εργασίας

· Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

· Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.

· Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.

Αποστάσεις από Λονδίνο και Τουρκία

Αναστολή στις αεροπορικές συνδέσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα τα μεσάνυχτα, ενώ στη διακοπή κάθε μορφής σύνδεσης (οδική, σιδηροδρομική, αεροπορική) προχώρησε από χθες η κυβέρνηση με την Τουρκία, με εξαίρεση το τελωνείο των Κήπων για την είσοδο Ελλήνων υπηκόων και μόνο.

Χειρόφρενο σε όλες τις πτήσεις εξωτερικού από 23 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου τράβηξε και η Aegean, την ώρα που με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπεριορισμού σε Έλληνες που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού, αφού από τα 176 άτομα που ελέγχθηκαν χθες, 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Επιτρεπτές μετακινήσεις

Μέχρι τις 6 Απριλίου, υπενθυμίζεται ότι ως επιτρεπτή μετακίνηση νοείται:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

apagoresfsi-kikloforias-2

Κίνηση με Βεβαίωση

Για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις είναι υποχρεωτική η Βεβαίωση Κίνησης, η οποία είμαι δύο ειδών:

Η βεβαίωση τύπου Α, η οποία αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.Η Βεβαίωση Τύπου Β αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.


Εκδοχές εξόδου

Απαραίτητη για κάθε είδους μετακίνηση παραμένει η έγκαιρη γνωστοποίησή της προς τις Αρχές με τρεις τρόπους:


Με τη φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr,
Με ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του
Με την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.


Διαλέγοντας τρόπο γνωστοποίησης, μπορεί κανείς να επικαλεστεί έναν από τους 6 λόγους:


Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment