ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ν. Σαντορινιός

by LerosReport

Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε την ανάγκη προστασίας των νησιών από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις επιβατών, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης ακτοπλοϊκής τους σύνδεσης

Όσο πλησιάζουν οι μέρες αυτού του Πάσχα, τα νησιά, ιδίως τα μικρά, ανηφορίζουν το δικό τους Γολγοθά ανασφάλειας και φόβου. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και μέρες προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και προς την Κυβέρνηση, εντούτοις έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο ουσιαστικού ελέγχου των μετακινήσεων προς τα νησιά, παρόλο που εντοπίσθηκαν προσπάθειες μαζικής «φυγής» προς την επαρχία.  

Η Νησιωτικότητα, ειδικά μέσα στις συνθήκες αυτής της Κρίσης που βιώνουμε, απαιτεί ειδική και ισόρροπη μεταχείριση, έτσι ώστε να διασφαλιστούν απρόσκοπτα οι συνθήκες ζωής των νησιωτών και η τροφοδοσία των νησιών από τη μια, και από την άλλη να προστατευθούν οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι από μετακινήσεις επισκεπτών, ειδικά στα νησιά που οι δομές υγείας είναι υποστελεχωμένες και μη ικανές να αντιμετωπίσουν κρούσματα του ιού.

Τα μικρά νησιά δεν διαθέτουν οργανωμένα κέντρα υγείας και σε πολλές περιπτώσεις τις υπηρεσίες καλύπτει ένας μόνο γιατρός. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την επαρκή προμήθεια των νησιών σε υγιειονομικό προστατευτικό υλικό, όπως μάσκες και γάντια. Υπό αυτή την έννοια τα νησιά μας είναι ανοχύρωτα και απροστάτευτα μπροστά στην πανδημία και τώρα, ακόμη περισσότερο, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας και ειδικές πολιτικές προστασίας.  

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε προτείνει την ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου των προσώπων που ταξιδεύουν προς τα νησιά, επιτρέποντας μόνο περιπτώσεις ανάγκης, συνδρομής συγγενικών προσώπων και άλλες ειδικές συνθήκες.Επίσης, πρότασή μας προς την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν η εμπλοκή στην διαδικασία ελέγχου και διασφάλισης της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας, όσων φτάνουν σε νησιωτικούς Δήμους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, ιδίως των μικρών, η οποία έχει καλύτερη εικόνα των τοπικών κοινωνιών και, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχει επιδείξει ωριμότητα, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να περιμένουν. Χρειάζονται την εκπόνηση ενός άμεσου συνολικού σχεδίου για την προστασία του μόνιμου πληθυσμού από πιθανή έκθεσή τους σε κρούσματα κορονοϊού. Η Κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα, παίρνοντας μέτρα περιορισμού των πιθανών μαζικών μετακινήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή διασύνδεσή των νησιών η οποία είναι κομβικής σημασίας για την διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας των νησιωτών και της συνέχισης της τροφοδοσίας τους.

Τεράστιο το πλήγμα που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών και ειδικά της Ρόδου. Κατάθεση αναφοράς με προτάσεις για τη στήριξή τους»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να ακολουθεί μια υπεύθυνη στάση, συνεχώς αναδεικνύει και υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικά των εργαζόμενων. Σε πρόσφατη μάλιστα συζήτηση του Προέδρου με εκπροσώπους του κλάδου του Τουρισμού και ιδιαίτερα των επαγγελματιών και εργαζομένων σε αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η πραγματική Οικονομία χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, σε διαφορετική όμως κατεύθυνση από την αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο Τουρισμός, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται βάναυσα με τις απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος να καταγράφονται στα πάνω από 2,17 δισ. και οι χαμένες θέσεις εργασίας να είναι πάνω από 38.000.

Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσε αναφορά στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εργασίας αναφέροντας το τεράστιο πλήγμα που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών και ειδικά της Ρόδου. Η αναφορά του βουλευτή Δωδεκανήσου βασίστηκε σε σχετική επιστολή του Σωματείου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ Ρόδου) όπου απαριθμούνται με ακρίβεια τα προβλήματα που ο κλάδος υφίσταται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπισή της.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έχοντας πολλές φορές υπερασπιστεί, από την έναρξη της πανδημίας και μετά με ανακοινώσεις και μορφές κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ανάγκη στήριξης των εμπλεκομένων στον Τουρισμό, για μια ακόμη φορά ζήτησε από την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απλώσει δίκτυ προστασίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πριν να είναι πολύ αργά

Συγκεκριμένα ζήτησε την ένταξη και των τουριστικών επιχειρήσεων στα έκτατα οικονομικά μέτρα, ενώ σημείωσε πως η Κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί δίπλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού καλύπτοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το διάστημα της Κρίσης και μεριμνώντας για την προσωρινή απεμπλοκή από το βάρος των υποχρεώσεων τους στην Εφορία, δάνεια σε τράπεζες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή από άλλους διακανονισμούς που έχουν ανοιχτούς. Επίσης ζήτησε να βοηθηθούν από ένα ενιαίο πακέτο άτοκων παροχών ώστε να ανακάμψουν σύντομα μετά το τέλος αυτής της πρωτόγνωρής κατάστασης που βιώνουμε. Ιδιαίτερα όμως υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνολική παρουσία του δικού του προτεινόμενου προγράμματος για την επανάκαμψη της Οικονομίας και της Κοινωνίας προτείνει για τις επιχειρήσεις του Τουρισμού:

την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

Στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .

Ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το Κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.

Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας. Τα νησιά μας και η πόλη της Ρόδου, αυτές τις μέρες θα ήταν έτοιμα να ανοίξουν, να υποδεχτούν τον Τουρισμό, να δουλέψουν και να προσλάβουν εργαζόμενους. Αυτές τις μέρες η Οικονομία των νησιών θα άρχιζε να κινείται. Όμως κανείς και τίποτα δεν προμήνυε αυτή την παγκόσμια υγειονομική Κρίση που θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε. Η Κυβέρνηση, έχοντας παρακαταθήκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα γενναίο αποθεματικό και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία, πρέπει να δώσει και πάλι κίνηση στον Τουρισμό, σημείωσε με στόμφο ο Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment