Μ. Κοντραφούρης: Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Λέρο

by LerosReport

Καθώς γράφεται η ιστορία, πλαισιώνεται από απόψεις, εκτιμήσεις και δεδομένα. Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις συνήθως είναι υποκειμενικές και άρα αντικρουόμενες. Τα δεδομένα όμως δεν επηρεάζονται από προσωπικά κριτήρια, δεν μπορούν να αλλοιωθούν και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.
Παραδείγματος χάρη, το ότι ο νυν Δήμαρχος εξελέγη πανηγυρικά για τρίτη συνεχόμενη τετραετία είναι ένα δεδομένο. Το ότι είναι ένας καλός Δήμαρχος είναι απλώς μια άποψη. Μπορεί να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Το ότι θα επανεκλεγεί Δήμαρχος είναι μια εκτίμηση.
Μπορεί κάλλιστα όμως κάποιος άλλος, να έχει μια διαφορετική εκτίμηση.
Σε ό,τι αφορά στην ιστορία της διαχείρισης απορριμμάτων στη Λέρο, μετά από πολλά φληναφήματα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
ΔΕΔΟΜΕΝΟ 1: Τον Αύγουστο του 2010, ο τότε Δήμαρχος Λέρου αποστέλλει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τον κτηματολογικό πίνακα για απαλλοτρίωση συγκεκριμένων κτηματικών μερίδων στη θέση Τσίγκουνας, συνολικής έκτασης 44,5 στρεμμάτων. Υπήρχε επίσης και έγκριση του Τεχνικού Συμβουλίου Έργων του ΥΠΕΚΑ, για άμεση εκτέλεση του έργου με το σύστημα “Μελέτη – Κατασκευή”. (Συν. 1, 2, 3)
ΔΕΔΟΜΕΝΟ 2: Το 2011, αμέσως μετά την εκλογή του, ο νυν Δήμαρχος ανατρέπει τα πάντα και ξεκινάει διαδικασία αλλαγής θέσης, για να μην καταστραφεί δήθεν το περιβάλλον στην εν λόγω περιοχή, όπως υποστήριζε. Τελικά, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ο Δήμος Λέρου κηρύττει αναγκαστικά απαλλοτριωτέες τις ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ κτηματικές μερίδες και κάποιες ακόμα για την οδό πρόσβασης. (Συν. 4)
ΔΕΔΟΜΕΝΟ 3: Εν έτει 2020, για το συγκεκριμένο θέμα βρισκόμαστε στο 2010, ενώ οι παραμυθιασμένοι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν εισπνεύσει δυστυχώς χιλιάδες λίτρα  καρκινογόνων διοξινών.  (Συν. 5)
ΑΠΟΨΗ: Είναι θλιβερό ότι κάποιοι νομίζουν ότι διοικούν. Αλλά είναι ακόμη πιο θλιβερό ότι κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι διοικούνται.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Είναι απογοητευτικό ότι τα πράγματα δε φαίνεται να αλλάζουν, καθώς υπάρχει πολύς σανός ακόμα για κατανάλωση.  

Μιχάλης Δ. Κοντραφούρης

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment