Πώς θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ – Τι θα γίνει με τους ωρομίσθιους

by LerosReport

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους έως τις 17 Μαρτίου, θα τύχουν κανονικά των ευεργετημάτων του πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων.

Με την είσοδο σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί εντός των ημερών, θα λαμβάνουν το ειδικό έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διευκρίνιση που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που προέβησαν σε απολύσεις μέχρι και την 17η Μαρτίου, θα τύχουν κανονικά των ευεργετημάτων που προβλέπει το πακέτο ανακούφισης των πληγεισών επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στο επίδομα των 800 ευρώ, η ΠΝΠ που θα εκδοθεί θα ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα για τη λήψη του θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, μέσα στο περιβάλλον του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν με τους κωδικούς του Taxisnet και θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Αφού η διασταύρωση κριθεί επιτυχής, θα πιστώνεται το ποσό των 800 ευρώ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σε ότι αφορά στους ωρομίσθιους υπαλλήλους λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.

Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Επιβράβευση όσων απέλυσαν!

Σε ότι αφορά στον όρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, για τύχουν των ευεργετημάτων οι επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό, η απαγόρευση ισχύει από χθες και στο εξής.

Πρόκειται για αδικία, καθώς όπως είπε ο ίδιος ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η κατάσταση στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο είναι «απογοητευτική έως τραγική», εξαιτίας του μπαράζ απολύσεων εργαζομένων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολύσεις ανήλθαν σε 30.000 – 40.000 υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και διευκρινίστηκαν από το υπ. Εργασίας:

Οι απολύσεις που έγιναν μέχρι και τις 17 Μαρτίου, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή των εν λόγω επιχειρήσεων στα ευεργετήματα του πακέτου των μέτρων.

Θα αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που προέβησαν ή θα προβούν σε απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά.

Η ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

Η ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Πηγή: sofokleousin

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment