ΡΟΔΟΣ: Πρωτοφανείς σε διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος – Στα όριά τους οι κάτοικοι!

by LerosReport

Παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, ένα «μίνι μπλακ άουτ» ταλαιπώρησε το σαββατοκύριακο μέχρι και τη Δευτέρα τους κατοίκους της Ρόδου. Λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων νοτιάδων, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από την περιοχή του Κορακόνερου μέχρι και το Κιοτάρι!
Ειδικότερα, η καθαλάτωση του δικτύου σε συνδυασμό με την υγρασία και τη λασποβροχή, προκάλεσαν βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση έως και δύο εικοσιτετράωρα!
Οι κάτοικοι στις περιοχές του Ροδινίου, του Κορακόνερου, των Κολυμπίων, της Λίνδου, των Πεύκων, του Χαρακίου, έφθασαν στα όρια των αντοχών τους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης των βλαβών και της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Ακόμη και σε περιοχές που «γλίτωσαν» τη διακοπή ρεύματος, οι κάτοικοι ανέφεραν σπινθηρισμούς στο δίκτυο και αυξομείωση της τάσης του ρεύματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στον οικιακό εξοπλισμό!
Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα συνεργεία της ΔΕΗ (12 άτομα) προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Πραγματοποιήθηκαν πλύσεις στο δίκτυο και δόθηκε έμφαση στα σημεία που υπήρχε εντονότερο πρόβλημα.
Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) προς τη «δ», αναμενόταν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση.
Όσο όμως οι ώρες περνούσαν τόσο δοκιμάζονταν τα όρια των πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκαστικά περιορισμένοι στο σπίτι, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων αναχαίτισης του κορωναϊού, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξυπηρέτηση βασικών τους αναγκών. Ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν ανοιχτές, δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους.
Για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε πόσο ευάλωτο είναι το δίκτυο ηλεκτροδότησης απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και πόσο επισφαλής είναι η ηλεκτροδότηση γενικότερα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ακολουθώντας εξαντλητικά ωράρια εργασίας, χωρίς μάλιστα να δίνουν προτεραιότητα στην ατομική τους προστασία από τον κορωναϊό! Η μεγάλη και σοβαρή έλλειψη προσωπικού (υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις συνταξιοδότησης), γίνεται αισθητή σε περιπτώσεις περίπλοκων συνθηκών και βλαβών.
Περιττό να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που λειτουργούσαν τα ξενοδοχεία και οι εποχικές επιχειρήσεις θα σημειώνονταν πρόβλημα και στην τουριστική αλυσίδα.
Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ισχύος στη Ρόδο, καθώς μετά και τη (δοκιμαστική) λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, το νέο εργοστάσιο και ο ΑΗΣ Σορωνής υπερβαίνουν τα φορτία που καταναλώνονται στο peak της τουριστικής κίνησης. Αυτή την περίοδο η ζήτηση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο οι βλάβες του δικτύου (ακόμη και τα μπλακ άουτ) λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, είναι συχνές.

Η γενικότερη αστάθεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης προκαλεί μεγάλη ανησυχία με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν υπάρχει πιθανότητα νέων μπλακ άουτ, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν δεν αποφεύγονται με μία απλή βροχή οι διακοπές ρεύματος σε μία εποχή που η ζήτηση και τα φορτία είναι χαμηλά.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment