Σε νεαρή γυναίκα αντιστοιχεί τελικά το δεύτεροθετικό δείγμα κορωνοϊού στη Ρόδο

by LerosReport

Σε γυναίκα νεαρής ηλικίας, που ήρθε στη Ρόδο από το εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία διαμένει σε χωριό της δυτικής πλευράς της Ρόδου, αντιστοιχεί τελικά το θετικό δείγμα κορωνοϊού και όχι στον σμηνίτη,  όπως είχε αρχικά επιβεβαιωθεί.

Την πλήρη ευθύνη για το πρωτοφανές αυτό λάθος, ανέλαβε προχθές αργά το απόγευμα με επίσημη ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο ΠΑΣΤΕΡ, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του για την αναστάτωση που προκλήθηκε στην περιοχή μας, καθώς επίσης και στην οικογένεια του ασθενή σμηνίτη.


Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν στο νοσοκομείο της Ρόδου στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΠΑΣΤΕΡ, το οποίο ανέφερε ως θετικό στον κορωνοϊό το δείγμα που είχε σταλεί από σμηνίτη 25 ετών που υπηρετούσε στη Ρόδο και ο οποίος παρουσίασε κάποια συμπτώματα που οδήγησαν τους γιατρούς να προχωρήσουν αμέσως στην διαδικασία ελέγχου εξετάσεων .

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αρχικό  αποτέλεσμα του ΠΑΣΤΕΡ, κινήθηκε αμέσως διαδικασία μεταφοράς του σμηνίτη στο νοσοκομείο. Η ειδική ομάδα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, έλαβε εντολή να διακομίσει από τη μονάδα όπου νοσηλεύονταν ο σμηνίτης στο νοσοκομείο της Ρόδου τον ίδιο και να τεθεί αμέσως στην προβλεπόμενη ιατρική διαδικασία, με την εισαγωγή του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Παράλληλα, ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου μάλιστα δόθηκε εντολή να διακομιστεί άμεσα στην Αθήνα ο ασθενής (Νοσοκομείο Αεροπορίας), είτε με το ΕΚΑΒ είτε με αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε αφού λίγη ώρα αργότερα σήμανε «λήξη συναγερμού» δεδομένου ότι το δείγμα δεν αντιστοιχούσε στον ασθενή που είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα.

«Συγγνώμη λάθος» είπε το ΠΑΣΤΕΡ μετά την αναστάτωση
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν πάρει φωτιά  εν τω μεταξύ και η είδηση έγινε γνωστή για το νέο κρούσμα στη Ρόδο μέσα σε ελάχιστη ώρα σε ολόκληρο το νησί μας.
Λιγο μετά τις 22:30 της Τρίτης,  ένα νέο e-mail έφθασε στο νοσοκομείο από το ΠΑΣΤΕΡ, το οποίο λίγο έως πολύ επιβεβαίωνε το δεύτερο κρούσμα, αλλά διευκρίνιζε ότι έγινε λάθος με το όνομα.
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΤΕΡ, αναφέρονταν μεταξύ άλλων για το περιστατικό:
«Την 31η Μαρτίου ελέγχθηκε αριθμός δειγμάτων προερχομένων από το Νοσοκομείο της Ρόδου. Στις 20:17 της ίδιας ημέρας, απεστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου στο νοσοκομείο.

Στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων που ακολουθεί πάντα κάθε σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε ένα δείγμα ως θετικό.
Αμέσως μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ενημερώθηκε (στις 22:30) ο υπεύθυνος ιατρός του νοσοκομείου (όνομα στη διάθεση του Ε.Ι.Παστέρ).
Σημειώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του θετικού δείγματος μετά την ενημέρωση.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θέλει να εκφράσει τη λύπη του για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου και στον ασθενή του οποίου το δείγμα εξετάσθηκε.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εξετάζει μεγάλο αριθμό δειγμάτων για τον νέο κορωνοϊό από όλη την Ελληνική Επικράτεια, παραμένοντας πιστό στην αποστολή του ως δημόσιου φορέα που έχει σκοπό μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και εφαρμόζοντας διαπιστευμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά διεθνή πρότυπα».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου μας
Το νοσοκομείο της Ρόδου, για το περιστατικό αυτό και τα όσα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, αναφέρει με σχετική ανακοίνωσή του:
«Σας ενημερώνουμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, στο πλαίσιο των καθοριζομένων από τον ΕΟΔΥ διαδικασιών, ανιχνεύσεις RNA για το Covid-19 σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θετικοί διαπιστώθηκαν ένα βρέφος την 26/03/2020 και ένα ενήλικο άτομο την 31/03/2020.
Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Επιπροσθέτως επισημαίνονται τα παρακάτω:
α. το Ινστιτούτο Παστέρ είναι ιδιωτικός φορέας με τον οποίο συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, αποτελεί δε από τους πλέον αξιόπιστους φορείς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
β. Κατά τον έλεγχο κάθε ύποπτου δείγματος πραγματοποιείται ένας αρχικός έλεγχος ο οποίος στη συνέχεια επαναλαμβάνεται , ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αξιοπιστία της διαδικασίας. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί την ένδειξη για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επισημαίνεται ότι οι μόνες αξιόπιστες πληροφορίες προέρχονται από τις έγγραφες ανακοινώσεις του Διοικητή και τα Δελτία Τύπου του Γ.Ν. Ρόδου».

Τι γίνεται με το δεύτερο κρούσμα
Από το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μόλις ταυτοποιήθηκε σωστά πλέον το θετικό δείγμα, οι αρμόδιοι επιτελείς, προχώρησαν στην ενημέρωσης της νεαρής γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η νεαρή γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έρθει πριν από μερικές μέρες από την Αγγλία στο νησί μας, όπου είναι παντρεμένη και ζει μόνιμα σε χωριό της δυτικής πλευράς.
Η κατάσταση της υγείας της καθώς επίσης και των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς της είναι πολύ καλή. Η ίδια είχε μεταβεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, επειδή αισθάνονταν κάποιες ενοχλήσεις που παρέπεμπαν σε γρίπη και ζήτησε να της παρθεί δείγμα, επειδή είχε ταξιδέψει πρόσφατα από τη Βρετανία στη Ρόδο.   Αμέσως, τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία ιχνηλάτησης  των μελών της οικογένειας και των επαφών που είχε η ίδια και ζητήθηκε να μπει σε διαδικασία κατ’ οίκον  περιορισμού η οικογένειά της και τα συγγενικά τους ή φιλικά τους πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή. Η κατάστση της  υγείας της εξελίσσεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Να τηρούνται στο ακέραιο τα μέτρα
Η μόνη θωράκιση από την πανδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο  τον κόσμο, είναι να τηρούνται τα μέτρα αυτά που έχουν δοθεί και μάλιστα στο ακέραιο. Να ακολουθούμε τις οδηγίες και τις εντολές των ειδικών και κυρίως να παραμένουμε σπίτι, περιορίζοντας τις εξόδους μας στο ελάχιστο και προγραμματίζοντας με τον καλύτερο τρόπο, τις αγορές για είδη πρώτης ανάγκης και φαρμάκων που έχει μια οικογένεια.     

ΠΗΓΗ:  rodiaki.gr                                                     

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment