Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα εστίασης χωρίς άδεια για delivery

by LerosReport

Απορίες είχαν επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, και ειδικά εκείνες που δεν διαθέτουν άδεια για διανομή φαγητού σε πακέτο (delivery ή takeaway). O πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και έλαβε τις σχετικές διευκρινήσεις.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του το Επαγγεματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:

  • Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.
  • Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).
  • Όσα καταστήματα εστίασης επιλέξουν να κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ανάλογη απάντηση είχε δώσει ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες στο Νίκο Ευαγγελάτο όπου είπε: 

Υπάρχουν καταστήματα με άδεια τραπεζοκαθισμάτων που δεν έχουν δηλώσει την δυνατότητα delivery και take away στην εφορία. Αυτά τα καταστήματα έχουν δύο επιλογές: Πρώτη επιλογή να κλείσουν. Αν γίνει αυτό, θα έχουν αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούνιο όπως έχει νομοθετηθεί. Εάν όμως θέλουν να κάνουν delivery γιατί δεν θέλουν να κλείσουν, θα μπορούν να το κάνουν από αύριο και θα έχουν ένα μήνα περιθώριο για να το δηλώσουν στην εφορία.

Σημειώνεται ότι

  • Καταστήματα που σερβίρουν πακέτο δεν θα έχουν τα φώτα του σαλονιού ανοικτά και δεν θα επιτρέπουν ούτε σε ένα πελάτη να καθίσει στο σαλόνι.
  • Καταστήματα που σερβίρουν πακέτο, χωρίς τραπεζοκαθίσματα, θα επιτρέπουν έως πέντε άτομα, να παραλάβουν το προϊόν που έχουν παραγγελία.
  • Καταστήματα που σερβίρουν πακέτο, αν διαθέτουν εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, θα τα απομακρύνουν.
  • Σε περίπτωση που συλληφθεί επιχείρηση που λειτουργεί και σερβίρει στο σαλόνι της, τα μέτρα και οι κυρώσεις είναι εξοντωτικά.

ΠΗΓΗ: E-DAILY.GR

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment