Έκτακτα μέτρα: Αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πλήττονται

by LerosReport

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, π.χ σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά θα ισχύει έως τέλη του έτους. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υπάρχον καθεστώς.

Τη δεύτερη δέσμη μέτρων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανακοινώνουυν επισήμως την Τετάρτη οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιώργος Βρούτσης.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναστολές φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις. Τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λήγω του κορωνοΐου τα μετρά είναι οριζόντια. Η περίοδος άφορα το Μάρτιο, αν απαιτηθεί θα υπάρξει παράταση.

Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Υλοποιείται διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης για επιχειρήσεις.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, π.χ σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά θα ισχύει έως τέλη του έτους. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο υπάρχον καθεστώς.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλουν στην παρούσα κρίση, προχωρώντας και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση προχωρά και σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.

«Δε θα υπάρχει πρόβλημα σε καύσιμα, ενέργεια, φυσικό αέριο» διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε, δεν είμαστε μάγοι, αλλά έχουμε μια κυβέρνηση που λειτούργει συντονισμένα και επιχειρεί να δράση μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώ υπάρχει συνεννόηση και με την αντιπολίτευση» σημείωσε.

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν την ρευστότητα. Αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του την Τρίτη.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment