Κορωνοϊός – Τσιόδρας: 81 νέα κρούσματα – 1415 ασθενείς – 50 νεκροί. Επιπλέον 20 κρούσματα στο πλοίο

by LerosReport

Χαρδαλιάς : Σε καραντίνα η Φούστανη σε Έδεσσα -Η Τουρκία αρνήθηκε επιστροφή του πλοίου «Βενιζέλος»

Η καθημερινή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα

Σε 81 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας και επιπλέον 20 που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι σε καραντίνα έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1415 και οι νεκροί είναι συνολικά 50. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη. Συνολικά 38 γυναίκες και 12 άνδρες. To 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 90 διασωληνωμένοι ασθενείς. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 76 ετών. Οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 76 άνδρες, Από τις ΜΕΘ έχουν βγει 6 ασθενείς.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.

Επισήμανε ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.

Σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των θανάτων, ξεκαθάρισε: «Είμαστε ανοιχτοί σε κριτική, γιατί δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αν υπήρχαν περισσότεροι, θα είχαν καταγραφεί στο γενικό σύστημα στα ληξιαρχεία σε πραγματικό χρόνο».

Ο καθηγητής έκανε λόγο για ταχύτατη διασπορά του ιού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος, και τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών προκύπτει από μία επίσημη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας. Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό».

«Θεωρητικά κανείς δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί» σχολίασε στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τίθεται σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Φούστανης στην Έδεσσα και συγκεκριμένα στο νομό Πέλλας, μετά από εξέταση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Η έναρξη της καραντίνας ξεκινά από τις 8 το βράδυ και θα ισχύσει για 14 μέρες.

Για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε ότι ξεκίνησε από το Τσεσμέ για την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά. Στις 29 Μαρτίου υπήρξε ενημέρωση για έναν Ελβετό υπήκοο, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ 20 άτομα συνολικά βρέθηκαν θετικά και μπήκαν σε απομόνωση. Αναμένονται νεότερα αποτελέσματα από τον έλεγχο του κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με την εικόνα σε τράπεζες και λαϊκές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ήταν πολύ καλύτερη. Ωστόσο, προωθείται διάταξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία νέες λαϊκές θα λειτουργούν υποχρεωτικα και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Τέλος, αυστηρή προειδοποίηση έστειλε ο κ. Χαρδαλιάς προς εκείνους τους λίγους που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα μέτρα.

«Προειδοποιούμε τους ελάχιστους αδιάφορους και απερίσκεπτους δεν θα ανεχτούμε τη στάση τους. Δεν είναι θέμα μαγκιάς, αλλά ζήτημα ευθύνης, να μην επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές. Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω.»

Για το φορτίου 80 τόννων υγειονομικού υλικού από το Tianjin της Κίνας για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι περιέχει 250.000 μάσκες, 125.000 ειδικές ιατρικές στολές και διάφορα ιατρικά είδη, όπως ασπίδες προσώπου και ποδονάρια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου.

Ανακοίνωσε, κλείνοντας, πως απαγορεύονται άμεσα όλες οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ενώ προσέθεσε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με άλλα 12 εκατ.ευρώ για την σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο».

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment